15 Ιανουαρίου 2010

"Σκέψεις και προβληματισμοί των εφήβων για το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης"


                                                              "Η Άνοιξη",Γ.Ιακωβίδης 

"Σκέψεις και προβληματισμοί των εφήβων για το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης"
 Της Μύριας Ονησίλου(Γ΄9)
  Ένα θέμα «ταμπού» για τους περισσότερους που προτιμούν να αφήνουν τη νεολαία σε άγνοια παρά να την συμβουλεύουν. Στο μεσαίο στάδιο κυρίως, αλλά και από την πρώτη φάση της εφηβείας, οι νέοι αναπτύσσουν τις σεξουαλικές τους ορμόνες και αυτό το αντιλαμβάνονται από τις διαφορές που παρατηρούν στο σώμα τους Η έλξη ανάμεσα στα δύο φύλα είναι αναπόφευκτη. Το θέμα είναι πώς
αντιδρούμε στην έλξη αυτή, ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν και πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση.

 Οι περισσότεροι γονείς δεν μιλούν στα παιδιά τους για το σεξ, αυτό που λέμε «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», στο σχολείο δε μαθαίνονται πολλά, επομένως ποιος άλλος τρόπος υπάρχει για να μάθει ο νέος; Εδώ είναι και η μεγάλη παγίδα της ζωής....
 Είναι μεν  καλό να γνωρίζεις για να μην πέσεις θύμα αλλά το πώς θα γνωρίσεις σου καθορίζει ένα σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικής σου ζωής. Υπάρχουν πολλά βιβλία, ανεξάρτητα από τη σχολική ύλη που μιλούν ανοιχτά για το θέμα.
    Το κάθε φύλο αντιμετωπίζει και αντιμετωπίζεται διαφορετικά στη σεξουαλική του ανάπτυξη μέχρι την ωρίμανση. Ακόμα και η κοινωνία αντιμετωπίζει διαφορετικά τα δύο φύλα.
    Για τα αγόρια ο πιο «έξυπνος» τρόπος να μάθουν είναι να δοκιμάσουν. Γι’ αυτό και πολλά αγόρια ζητούν από τα κορίτσια τους να προχωρήσουν σε σεξουαλική επαφή.
    Για τα κορίτσια δεν είναι τόσο ευχάριστο, αφού χάνουν την αγνότητά τους και υπάρχει κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών δένεται συναισθηματικά με τον ερωτικό τους σύντροφο. Στην ουσία όμως, αυτός θέλει μόνο να πειραματιστεί και να μάθει πάνω σ’αυτές. Μιλάμε για ηλικίες από 14-18, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ηλικίες....
    Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, πολλές φορές οδηγεί σε παρακινδυνευμένες και δυσάρεστες καταστάσεις. Σε συνδυασμό με την επιπολαιότητα που χαρακτηρίζει εν μέρει την ηλικία της εφηβείας μια σεξουαλική πράξη χωρίς ιδιαίτερη γνώση μπορεί να αποφέρει άσχημα αποτελέσματα. Αυτό δεν τραγικοποιεί βέβαια τα πράγματα. Είναι απλά η κακή ή καλύτερα «η παρακινδυνευμένη» πλευρά. Από την άλλη είναι όμορφο να έχεις πλατωνικές σχέσεις, τόσο γιατί μαθαίνεις το αντίθετο φύλο, όσο γιατί είναι όμορφο συναίσθημα να αγαπάς και να αγαπιέσαι.
 Ζήστε το, αλλά πάντα να έχετε στην άκρη του μυαλού σας ένα όριο που στο κάτω κάτω ονομάζεται και αξιοπρέπεια!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι δυστυχώς είναι τα πράγματα στην Κύπρο.Τα ταμπού και οι προκαταλήψεις,συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας και μάλιστα καλλιεργούν νοοτροπίες του παρελθόντος.Οι νέοι πρέπει να ενημερώνονται υπεύθυνα και επιστημονικά και γι΄αυτά τα θέματα γιατί μόνο με την ενημέρωση μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Μαθήτρια

Μαρία είπε...

Συμφωνώ με τη Μύρια,κανένας δε μας μίλησε ούτε μέσα στο σπίτι μας ούτε μέσα στο σχολείο για το θέμα αυτό.

Μύρια είπε...

έχει βιβλία στην βιβλιοθήκη του σχολείου για επιπλέον ενημέρωση στο θέμα και να θυμάστε πως πάντα θα υπάρχει κάποιος να ρωτήσετε, όχι απαραίτητα ο γονιός μας... κάποιος πιο μεγάλος, θείος ή εξάδελφος θα είναι πρόθυμος να μας ακούσει αρκεί να απαλλαγούμε εμείς πρώτα από τα ταμπού και να τολμήσουμε να ρωτήσουμε

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τη Μύρια, διαφωνώ στο σημείο που παρουσιάζει τους νεαρούς άνδρες ως επιπόλαιους νέους που χρησιμοποιούν τις κοπέλες τους απλά και μόνο για πειραματισμό. Είναι ένα επιπόλαιο συμπέρασματο οποίο σίγουρα δεν ισχύει για την πλειοψηφία των ανδρών και γενικότερα των νεαρών ζευγαριών.
Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι κατά την άποψή μου θα έπρεπε να εισαχθούν και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις σιγά σιγά στο πεδίο που μελετάται στα σχολεία. Υπάρχουν εκεί έξω σε μεγάλο βαθμό, το να τις αγνοούμε δεν σημαίνει ότι τις εξαφανίζουμε. Άλλωστε αν δεν ξεκινήσουν οι νέοι μας να μαθαίνουν τι είναι και τι προκαλεί τις ομοφυλοφιλικές τάσεις / σχέσεις δεν πρόκειται ποτέ να τις αποδεκτούν πραγματικά.
Καλή σας συνέχεια

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails