23 Φεβρουαρίου 2010

Απεργία ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων (βενζίνης)


Επ’ αόριστον απεργία ξεκίνησαν χθες 280 ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη, να επιβάλει διάταγμα καθορισμού ανώτατης τιμής στα καύσιμα. Ήδη καταγράφεται ο σχηματισμός τεράστιων ουρών οχημάτων έξω από βενζινάδικα, καθώς δε λειτουργούν ούτε οι αυτόματοι πωλητές καυσίμων, που συνηθίζονται στα πρατήρια της Μεγαλονήσου.
Με βάση το επίμαχο υπουργικό διάταγμα, η ανώτατη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης 95 οκτανίων καθορίστηκε στα 0,95 ευρώ, της βενζίνης 98 οκτανίων στα 0,97 ευρώ και του πετρελαίου κίνησης στα 0,875 ευρώ. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών ανακοίνωσαν ότι, εν λειτουργία παραμένουν τα περίπου 30 πρατήρια που ελέγχουν.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι τα πρατήρια δεν είναι βιώσιμα με τις νέες τιμές που καθορίστηκαν από τον υπουργό Εμπορίου και ότι οι πρατηριούχοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το κλείσιμό τους. Υποστήριξε ότι, το περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων κυμαίνεται από 3,5 μέχρι 4,5 λεπτά ανά λίτρο και ότι με τον καθορισμό των τιμών θα υπάρξει σοβαρή συρρίκνωση του κέρδους τους, αλλά και σημαντική απώλεια εσόδων από τα αποθέματα που έχουν στα πρατήριά τους.

Ο υπουργός Εμπορίου, με δηλώσεις του, καλεί τους πρατηριούχους να ενεργήσουν υπεύθυνα, για το καλό της οικονομίας. "Το γραφείο μου θα είναι ανοικτό για να τους συναντήσω οποιαδήποτε στιγμή, αλλά θα πρέπει να αναστείλουν τα μέτρα", δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να συναντήσει κανέναν κάτω από πιέσεις και απειλές. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αναστολής του διατάγματος.

Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επηρεαστεί η αγορά από την απόφαση των πρατηριούχων, αφήνοντας να νοηθεί ότι, αν χρειαστεί, θα εξαντλήσει όλες τις εξουσίες που του παρέχονται από τη σχετική νομοθεσία. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εμπορίου, έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει μέχρι και τις άδειες των πρατηριούχων.

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση των πρατηριούχων προκάλεσε αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων, Αντρέας Πίττας, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή θα είναι καίριο πλήγμα σε όλη την οικονομία και κυρίως για το εμπόριο και τη βιομηχανία. "Βρίσκω το διάβημα των πρατηριούχων εντελώς αψυχολόγητο. Δεν είναι δυνατόν να πλήττεται με αυτό τον τρόπο μια δοκιμαζόμενη οικονομία όπως η δική μας αυτή τη στιγμή, από την κρίση", ανέφερε. Ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάνθος Μαυρομμάτης, δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια θα επιφέρει παράλυση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και ζήτησε να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρος Μάρκου καταδίκασε την απόφαση των πρατηριούχων και διερωτήθηκε "γιατί να ταλαιπωρείται και να πληρώνει ο καταναλωτής για τις οποιεσδήποτε διαφορές έχουν οι πρατηριούχοι με τις εταιρείες πετρελαιοειδών;"




3 σχόλια:

Makris.p είπε...

Ευκαιρία να περπατήσουμε λιγάκι...
Κρίμα που βέβαια που για ακόμη μια φορά δείχνουμε ως λαός την απληστία μας.

Προτείνω μια επιπλέον εβδομάδα μποϊκοτάζ στα πρατήρια που απεργούν.
:)

Νικόλας Δανδάκης είπε...

Ίσως ξυπνήσουμε και καταλάβουμε ποσο εξαρτημένοι είμαστε σε αυτές τις παμπάλαιες πηγές ενέργειας...

Eva Neocleous είπε...

Παναγιώτη,
χαίρομαι που πήρατε μπρος...
Για τα κυπριακά δεδομένα πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει.Τόση κινητοποίηση...
Από αύριο, λοιπόν, πάμε περπατώντας στο σχολείο,πολύ ωραία ιδέα.

Νικόλα,
λες να συμβεί κι αυτό το ευχάριστο;
Πώς βλέπεις να εξελίσσεται η κατάσταση;

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails