14 Φεβρουαρίου 2010

Facebook ή Blogging;




Σύμφωνα με νέα αμερικάνικη έρευνα οι νέοι προτιμούν το Facebook από το μπλόκινγκ που φαίνεται να χάνει έδαφος σ΄αυτές τις ηλικίες.Διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί τα αποτελέσματα της έρευνας.Εσείς τι λέτε; 

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα
Οι νέοι βαρέθηκαν το μπλόγκινγκ, θέλουν Facebook

Αμερικανική έρευνα υποδεικνύει ότι οι νέοι χρήστες του διαδικτύου έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το μπλόγκινγκ, ενώ αναζητούν πιο σύντομες μορφές επικοινωνίας, όπως το Facebook.

Ο αριθμός των νέων Αμερικανών ηλικίας 12-17 ετών που κάνουν μπλογκ, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ στο 14% από το 2006, σύμφωνα με το Pew Internet and American Life Project.

Σύμφωνα με την έρευνα οι νέοι προτιμούν να μοιράζονται πιο σύντομα μηνύματα σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και να μπαίνουν στο διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων. Αντίθετα, η έρευνα διαπίστωσε ότι έχει σημειωθεί αύξηση στο μπλόγκινγκ των χρηστών ηλικίας 30 ετών και άνω από 7% το 2007 σε 11% το 2009. 

Όσο οι τεχνολογίες ενσωματώνονται στα κοινωνικά δίκτυα, η χρήση των ιστοσελίδων αυτών συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι νέοι φαίνεται να προτιμούν το "μικρο-μπλόγκινγκ" από το “μακρο-μπλόγκινγκ”, απλώς ενημερώνοντας την κατάστασή τους.



Η Amanda Lenhart, ερευνητής του Pew και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο Associated Press ότι η δυνατότητα που υπάρχει για ενημέρωση της κατάστασης του καθενός έχει κερδίσει έδαφος έναντι του μπλόγκινγκ. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως το μπλόγκινγκ θα εξαφανιστεί αλλά ότι θα χρησιμοποιείται για περισσότερο προσωπικές περιστάσεις και σημαντικά γεγονότα, όπως γάμοι, ταξίδια κτλ.

Περισσότεροι νέοι χρήστες - το 55% των ατόμων ηλικίας από 18 ως 29 χρόνων και το 27% των ατόμων ηλικίας από 12 ως 17 χρόνων - χρησιμοποιούν, επίσης, το Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων.

Ακόμη, οι έφηβοι χάνουν το ενδιαφέρον τους για το Twitter. Ενώ οι νέοι είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές όλων των ιστοσελίδων απευθείας σύνδεσης, το Twitter αποτελεί την εξαίρεση.

Πηγή:Ελευθεροτυπία,4 Φεβρουαρίου 2010

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πιο εύκολο το facebook γι΄αυτό και το προτιμούμε.Δε χρειάζεται να γράφεις πολλά και δε σκέφτεσαι και πώς να τα γράψεις.Βέβαια δε συγκρίνεται με το μπλογκ που απαιτεί πιο προσεκτική χρήση.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Αχ, έτσι είναι. Το αντιλαμβάνεσαι εύκολα, όταν...κοιτάς γύρω σου, και χωρίς να το πει η αμερικάνικη έρευνα. Κι όμως. Όπως υπαινίσσεται, πιστεύω, κι ο ανώνυμος, το μπλογκ έχει τις αρετές του. Θα ήταν κρίμα να απαξιωθεί ένα πεδίο συζήτησης/προβληματισμού/έκφρασης, όπως αυτό, τόσο γρήγορα.
Θα δούμε:-)

ΛΑΦ-Γ2 είπε...

@Ανώνυμος,
είναι φανερό ότι καταφεύγουμε στα εύκολα.Φταίει ο περιορισμένος μας χρόνος και τόσα άλλα αρνητικά της εποχής μας.Όσο σοβαροί όμως κι αν είναι οι λόγοι,δεν πρέπει να μας οδηγούν στην απαξίωση των μπλογκς.Ας δοκιμάσουμε τουλάχιστον και θα ανακαλύψουμε τα θετικά τους...

ΛΑΦ-Γ2 είπε...

Κύριε Μάνεση,
συμφωνούμε μαζί σας. "Θα ήταν κρίμα να απαξιωθεί ένα πεδίο συζήτησης/προβληματισμού/έκφρασης, όπως αυτό, τόσο γρήγορα".
Κάνουμε αγώνα να εξοικειωθούν με το blogging τα παιδιά και σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε!

...Μαρίνα των Βράχων... είπε...

Αν και είμαι κενούργια στα blogs μπορώ να πω ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το facebook. Στο facebook παρουσιάζεις τον εαυτό σου ενώ στα blogs τις απόψεις σου. Ίσως η προτίμηση του facebook να ωφείλεται στο ότι οι νέοι ενδιαφέρονται περισότερο να προβάλουν τον εαυτό τους αντί να συζητούν για τις απόψεις τους. Φυσικά αυτό είναι κατανοητό επειδή βρισκόμαστε στην εφηβεία, όμως τα blogs είναι κάτι πολύ όμορφο γιατί ο καθένας δείχνει πόσο μοναδικός είναι γράφωντας τις απόψεις του. Θα ήταν πολύ κρίμα να χαθούν τόσο γρήγορα.

ΛΑΦ-Γ2 είπε...

Μαρίνα των Βράχων,
έχουν ιδιαίτερη σημασία οι απόψεις σου, μιας και εκφράζουν τη νέα γενιά.
"Ίσως η προτίμηση του facebook να οφείλεται στο ότι οι νέοι ενδιαφέρονται περισότερο να προβάλουν τον εαυτό τους αντί να συζητούν για τις απόψεις τους"...
Τα μπλογκς έχουν μέλλον,έχουν πολλά να προσφέρουν ακόμη.Μην ανησυχείς ότι θα χαθούν.Φτάνει να αξιοποιούμε σωστά τις δυνατότητες που μας δίνουν.
Καλωσόρισες στο μπλογκ μας,τις χρειαζόμαστε τις παρουσίες σαν τη δική σου...

Νικόλας Δανδάκης είπε...

Συμφωνώ με την Μαρίνα των Βράχων, το facebook είναι εντελώς διαφορετικό απο το blogging. Τα blogs δεν είναι social networking (τουλάχιστον οχι οσο είναι το facebook). Είναι παράλογο να συγκρίνεις δυό πράγματα διαφορετικής κατηγορίας και να βγάζεις πόρισμα.

Τα social networking sites όπως το FaceBook, Twitter, MySpace κτλ υπάρχουν για να εκτελούμε τις κοινωνικές μας δραστηριότητες διαδυκτιακά ενώ τα blogs υπάρχουν για να εξυπηρετούν ανώτερους πνευματικούς σκοπούς. :)

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ Δανδάκη μαζί σου. Το Facebook είναι μεν social networking site, μα μεν έχει στοιχεία blogging, το Twitter μάλιστα, είναι φενόμενο. Το άθρο σας έχει λανθασμένα στοιχεία. Το Facebook παίρνει 2 εκ. χρήστες το χρόνο, το Twitter πέρνει πάνω από 10 εκ. νέους χρήστες! Ίσως για αυτό και έχει ακόμι και δικό του μηχανιματάκι, σαν κινήτο, για να γράφεις τα λεγόμενα Twists. Το blogging δεν είναι νεκρό, στα blogs κάπιος μπωρεί να γράψει εκθέσεις, να βάλει "πειρατικά" links (τς τς τς!), μα χρειάζεται το Facebook ακολούθος για διαφήμιση του blog του, στο οποίο έχει και το link για το facebook του... είναι όλα ένας κύκλος.

Nicolas K. είπε...

Δεν εκπλήσσομαι καθόλου από το αποτέλεσμα της έρευνας. Για μένα είναι απολύτως λογικό. Οι νέοι προτιμούν το Facebook γιατί πολύ απλά είναι κατασκευασμένο γι' αυτούς. Παρέχει ακριβώς αυτό που ζητούν χωρίς να απαιτεί κόπο, σε αντίθεση με το blog το οποίο θέλει αρκετή δουλειά. To Facebook δεν είναι τυχαία κατασκευασμένο. Εξάλλου ο Mark Zuckerberg όταν το δημιούργησε ήταν μόλις 19 ετών, οπότε ήξερε πολύ καλά τι ψάχνουν οι νέοι. Γενικά θεωρώ ότι οι έφηβοι ενδιαφέρονται περισσότερο για άμεση επικοινωνία με τους φίλους τους μέσω διαδυκτίου και όχι τόσο να εκφράσουν τις απόψεις τους. Παρόλα αυτά, δεν νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολεί αυτό. Εγώ θα έθετα καλύτερα ένα σημαντικότερο προβληματισμό: Life VS Internet! Μια μάχη που έχει ήδη ξεκινήσει και δεν είμαι σίγουρος για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής...

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails