8 Μαρτίου 2010

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου
για την 8η Μαρτίου,
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
8 Μαρτίου 2010

 Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και σπουδάστριες,
μαθητές και μαθήτριες,

Η 8η του Μάρτη έχει καθιερωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Έχουν περάσει 153 χρόνια από την ιστορική εξέγερση των γυναικών εργατριών στα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης, εκείνη την 8η του Μάρτη του 1857. Η αγωνιστικότητά και η θυσία τους ενάντια στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση, στην προκατάληψη, στο απάνθρωπο ωράριο και στην αδικία ως προς την αμοιβή αποτελεί μέχρι σήμερα φάρο καθοδήγησης στους αγώνες εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο για καλύτερες συνθήκες εργασίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η συμβολή και η προσφορά της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης υπήρξε σημαντική, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλο που περάσαμε ήδη το κατώφλι του 21ου αιώνα υπάρχουν ακόμη, δυστυχώς, γυναίκες στον πλανήτη για τις οποίες η χειραφέτηση, η επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση είναι όνειρο μακρινό. Εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι θύματα της εκμετάλλευσης, της προκατάληψης, της καταπίεσης και των διακρίσεων.

Όσον αφορά τη δική μας πατρίδα, η Κύπρια γυναίκα έχει καταφέρει πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο της καθημερινής ζωής του τόπου και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στην πολιτικο-κοινωνική ζωή όσο και στην οικονομία, στον πολιτισμό και σε κάθε τομέα ανάπτυξης. Ως εργαζόμενη, ως μητέρα και ως οικοκυρά, η γυναίκα της Κύπρου συμβάλλει σήμερα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην καθολική προσπάθεια του τόπου για κοινωνική πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη, μέσα σε καθεστώς ισοτιμίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες,

Η γυναίκα της Κύπρου διένυσε ήδη αρκετό και δύσκολο δρόμο. Έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες της ζωής της και έχει κατακτήσει με τους αγώνες της αξιοπρεπή και ισότιμη θέση στην κυπριακή κοινωνία. Η κυπριακή πολιτεία έχει ήδη κατοχυρώσει μια σειρά από δικαιώματα για τις γυναίκες και έχει θεσπίσει Νόμους που κατοχυρώνουν την ισονομία και την ίση μεταχείριση άντρα και γυναίκας στους χώρους εργασίας.

Η Κύπρια γυναίκα: μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη και νοικοκυρά, με τους πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους με τους οποίους είναι επιφορτισμένη, παρά τις κατακτήσεις που έχει πετύχει, συνεχίζει τον αγώνα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της. Η γυναίκα της Κύπρου συνεχίζει να αγωνίζεται για την καταπολέμηση της έλλειψης ισότητας στην απασχόληση σε όλους τους τομείς εργασίας, για την ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών, για την κατάρριψη των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο των δύο φύλων, καθώς και ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Η Κύπρια αγωνίζεται όμως ακόμη, μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό λαό ενάντια στην κατοχή και τη διαίρεση της πατρίδας μας. Δίνει το δικό της «παρών» στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού μας, για αποκατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο μας.

Τιμούμε, λοιπόν, σήμερα τη μάνα, σύζυγο, εργαζόμενη ή οικοκυρά γυναίκα. Είμαστε σίγουροι ότι οι αγώνες των γυναικών, στους οποίους είμαστε όλοι σταθεροί σύμμαχοι και συμπαραστάτες, θα συνεχιστούν και θα φέρουν ακόμη περισσότερες κατακτήσεις για όλες της γυναίκες του πλανήτη μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails