6 Μαΐου 2010

"Τέχνη: το αντίπαλον δέος στον κόσμο της υλιστικής παράκρουσης"

Για την Έκθεση Ζωγραφικής με έργα των μαθητών του σχολείου μας δείτε και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας(23/4/2010).
Σήμερα, δημοσιεύουμε το κείμενο παρουσίασης της έκθεσης που έγραψε η Φιλόλογος κ. Μαρία Φωτίου για το περιοδικό του σχολείου μας. 


ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ                                  
ΛΕΜΕΣΟΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Το Σχολείο μας ως φορέας πολιτισμού, με την άμεση υποστήριξη της ΣΠΕ Αγίας Φυλάξεως, πραγματοποίησε Έκθεση Ζωγραφικής με έργα μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας, στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Ομίλου της ΣΠΕ Αγίας Φυλάξεως, την Παρασκευή 23 Απριλίου. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου.

Η τελετή των εγκαινίων άρχισε με μια σύντομη εκδήλωση. Αρχικά ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου της ΣΠΕ Αγ. Φυλάξεως κ. Κούλλης Καυκαλιάς ως οικοδεσπότης υποδέχθηκε με ένα σύντομο χαιρετισμό τους προσκεκλημένους. Χαιρετισμό εκφώνησε επίσης ο  Πρόεδρος της ΣΠΕ Αγίας Φυλάξεως, κ. Σωτήρης Φελλάς και ο Διευθυντής του Σχολείου μας, κ. Παντελής Ιωάννου. Η σύντομη τελετή των εγκαινίων έκλεισε με  δύο τραγούδια από την εξαιρετική χορωδία ομοίων φωνών του Σχολείου μας υπό τη  διεύθυνση της Μουσικού,  κας Αντριάνας Σεργίδου.

Ο Διευθυντής του Σχολείου μας κ. Παντελής Ιωάννου στο χαιρετισμό του αρχικά εξήρε το ταλέντο των μαθητών και των μαθητριών του Σχολείου μας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους που υλοποιήθηκαν μέσα από την έκθεση ζωγραφικής. Ο κ. Παντελής Ιωάννου επισήμανε ότι με την έκθεση προβλήθηκε το έργο του Σχολείου στην κοινωνία επιτελώντας έτσι τον πάγιο στόχο για  σύνδεση του  Σχολείου με την τοπική κοινότητα και την ευρύτερη κοινωνία. Πάνω από όλα όμως τόνισε ότι η έκθεση είχε για πρώτη φορά συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους, όπως την αποτροπή από τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές. Ο κ. Παντελής Ιωάννου συνέχισε λέγοντας ότι με αυτή την έκθεση και την τέχνη γενικότερα αποδεικνύεται ότι το Σχολείο στοχεύει στην καλλιέργεια της συγκλίνουσας  αλλά και της αποκλίνουσας σκέψης και της φαντασίας.
Τέλος ευχαρίστησε θερμά τους μαθητές «καλλιτέχνες», τους καθηγητές Τέχνης και Γραφικών Τεχνών του Σχολείου, την καθηγήτρια Μουσικής, κα. Αντριάνα Σεργίδου και τις μαθήτριες της χορωδίας ομοίων φωνών του Σχολείου μας. Θερμότατα ευχαρίστησε τον ΒΔ Α΄ κ.  Στέλιο Στυλιανού, ο οποίος αποτελεί την ψυχή της έκθεσης.

Στον χαιρετισμό του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου εκθείασε το ταλέντο, τις ευαισθησίες και τη φαντασία των μαθητών και των μαθητριών δημιουργών. Έπειτα επισήμανε ότι,  εφόσον  η νέα γενιά του τόπου μας διαθέτει φαντασία, ευαισθησίες και ταλέντο, γεννιέται εύλογα η αισιοδοξία για το μέλλον. Ανέφερε ακόμη πως ο  πολιτισμός σημαίνει φως και δείχνει εύγλωττα το φως της κοινωνίας όπως και την καλλιέργεια της ψυχής και της συνείδησης.

Ο κ. Στ. Στεφάνου έδωσε έμφαση στη θεματική της έκθεσης και τόνισε πως ο πρώτος της στόχος, ο κοινωνικός αποκλεισμός ως πρόβλημα, σημαίνει διακρίσεις, ρατσισμό, συγκρούσεις και φτώχεια. Επίσης τόνισε ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι  παρακολουθούν αυτές τις καταστάσεις ως παράπλευροι παρατηρητές, ενώ οφείλουν να τις αντιμετωπίσουν ουσιαστικά, γιατί οδηγούν την κοινωνία και την ανθρωπότητα στην καταστροφή. 

Αναφέρθηκε ακόμη στο δεύτερο στόχο της έκθεσης, στην καταστροφή του σύγχρονου πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος. Ο σύγχρονος άνθρωπος, είπε ο κ. Στ. Στεφάνου, προκαλεί τεράστια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον αλλά και το ίδιο το σύστημα συμβάλλει τα μέγιστα στην καταστροφή λόγω του κερδοφόρου μοντέλου ανάπτυξής του. Η ανθρώπινη ανάπτυξη  όμως είναι απαραίτητο να συμβαδίζει με την ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
Δυστυχώς οι ισχυροί της γης δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάρουν δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της καταστροφής.
  Γι’ αυτό ο κ. Στ. Στεφάνου τόνισε ότι μέσα από την έκθεση ζωγραφικής των μαθητών μας προβάλλονται ισχυρά μηνύματα προς την κοινωνία και τους ισχυρούς της γης για την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης των πιο πάνω προβλημάτων.

Στη συνέχεια συνέδεσε τα προαναφερθέντα με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας ότι κύριος στόχος της είναι να κάνει τα παιδιά χαρούμενα, ώστε να αγαπούν τη ζωή, να δημιουργούν και να προσφέρουν. 
Ευχαρίστησε τους μαθητές δημιουργούς και τους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν για την έκθεση και υποστήριξε  πως λαοί που δημιουργούν πάνε μπροστά, έστω και αν αντιμετωπίζουν όπως ο δικός μας λαός πολλά προβλήματα. Τέλος ευχήθηκε όπως οι μαθητές συνεχίσουν να εκφράζονται, να δημιουργούν, να κινητοποιούνται  και να δραστηριοποιούνται για ένα καλύτερο μέλλον.
Οι μαθήτριες Κυριακίδου Ιωάννα Γ8 και Κακουράτου Φλωρεντία Γ 3 πήραν και συνέντευξη από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Η Έκθεση γενικότερα έσφυζε από ζωή, αυθορμητισμό και πρωτόλειο ταλέντο. Πολλοί μαθητές και μαθήτριες μετέφεραν τα συναισθήματα, το ταλέντο και τη φαντασία, που διαθέτουν, στα έργα τους. Στην Έκθεση εξέθεσαν έργα τους εξήντα τρεις μαθητές και μαθήτριες. 

Τα έργα αυτά λόγω της θεματικής  τους προέβαλλαν προβλήματα που συχνά ο σύγχρονος άνθρωπος αποφεύγει να βλέπει, γιατί δεν θέλει να αντιμετωπίσει. Οι μαθητές καλλιτέχνες όμως σε αντίθεση με πολλούς ενήλικους απέδειξαν μέσα από τα έργα τους ότι βλέπουν, παρατηρούν, αισθάνονται, ευαισθητοποιούνται και εκφράζουν με το δικό τους τρόπο τα φλέγοντα προβλήματα του κόσμου. 
Πολλά από τα έργα τάραξαν και  άλλα συγκίνησαν και ευαισθητοποίησαν το κοινό. Εκείνο που αξίζει να τονιστεί είναι ότι τα έργα συζητήθηκαν είτε για τη θεματική είτε για την προσέγγισή τους….

Η τέχνη καλλιεργεί την ψυχή, εξυψώνει τον άνθρωπο και συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του κόσμου. Η τέχνη αποτελεί το αντίπαλον δέος στον κόσμο της υλιστικής παράκρουσης και της υποκουλτούρας, γιατί γκρεμίζει με τη φαντασία και την ευαισθησία τους γυαλιστερούς και γυάλινους πύργους της ακαλαισθησίας και του φτηνού εντυπωσιασμού.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά και φάνηκε μέσα από τους χαιρετισμούς όλων των ενδιαφερομένων φορέων ότι τείνει να γίνει θεσμός. Ευχόμαστε λοιπόν  η έκθεση έργων ζωγραφικής των μαθητών μας να καθιερωθεί ως θεσμός!

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα πάρουμε το περιοδικό;

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails