13 Μαρτίου 2011

Το Συνέδριο του σχολείου μας "Εθελοντισμός -Στάση Ζωής"



Εθελοντισμός-Στάση ζωής
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Ενδοσχολικό Συνέδριο του σχολείου μας με θέμα « Εθελοντισμός Στάση Ζωής ». Το συνέδριο έγινε την Παρασκευή 11/03/2011 στο ξενοδοχείο St. Raphael και σ΄αυτό συμμετείχαν όλα τα παιδιά της Γ’ Λυκείου. Παρεβρέθηκαν,επίσης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, μέλη του Συνδέσμου Γονέων αλλά και διαφόρων εθελοντικών οργανώσεων. Οι εισηγητές του συνεδρίου ήταν:o κ. Κλείτος Παπαστυλιανού ( Φίλοι της Γης Κύπρου ),ο κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου ( Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων ),ο Δρ. Γιώργος Γεωργίου ( Γιατροί του κόσμου Κύπρου ), ο κ.Νικόλας Παπαχρυσοστόμου ( Κέντρο Στήριξης Μη κυβερνητικών Οργανισμών ) αλλά και δύο μαθήτριες του σχολείου μας, η Γεωργία Σολωμού και η Λουΐζα Γεωργίου του Γ’7. Οι εισηγητές μας μετέφεραν δικές τους εμπειρίες εθελοντισμού, τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να είναι εθελοντής αλλά και το τι κερδίζεις μέσω του εθελοντισμού.

Ο κ. Κλείτος Παπαστυλιανού, ως εκπρόσωπος των Φίλων της Γης Κύπρου, μας μίλησε για την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον αλλά και για το πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε, ώστε αυτή η κατάσταση να σταματήσει. « Η αισιοδοξία της δράσης είναι προτιμότερη από την απαισιοδοξία της σκέψης » ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την εισήγησή του.

« Πόσο υπέροχος είναι ο άνθρωπος όταν είναι αληθινός άνθρωπος ». Ο κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου, εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, διηγήθηκε δικές του εμπειρίες μέσω της εθελοντικής του δράσης. Αυτό που προσπάθησε να μεταδώσει ήταν το πόσα πολλά μπορείς να κερδίσεις με το να προσφέρεις την βοήθειά σου στους συνανθρώπους σου. « Το μεγαλείο του εθελοντισμού είναι να κάνεις αυτό που θέλεις, με αγάπη και όχι με λύπηση, όχι γιατί μας το ζητά ο άλλος. Μπορεί να είσαι ένας άνθρωπος σ’ αυτό τον κόσμο, μπορείς όμως να είσαι ολόκληρος ο κόσμος για έναν άνθρωπο ».

Ο Δρ. Γιώργος Γεωργίου, εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου Κύπρου, με μια ταινία μικρού μεγέθους, παρουσίασε το εθελοντικό έργο της οργάνωσης αυτής στην Κένυα. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε αντίσκηνα και έχουν αφάνταστη ευγένεια και υπομονή. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που μας είπε ο γιατρός. Όταν έδωσαν μπισκότα σε παιδιά που ήταν τρεις ημέρες νηστικά, αυτά αντί να τα ανοίξουν αμέσως και να αρχίσουν να τρώνε λαίμαργα, πρόσφεραν πρώτα σ’ αυτούς και μετά τα άνοιξαν. Το 56% του πληθυσμού της Κένυας είναι φτωχοί και 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ένα ευρώ την ημέρα. Παρόλα αυτά χαμογελούν και ελπίζουν για μια καλύτερη μέρα. Και αυτή την καλύτερη μέρα μπορούμε να τους την προσφέρουμε εμείς. Έστω και η πιο μικρή συμβολή μπορεί να δώσει ελπίδα, να σώσει ζωές. « Το αύριο γι’ αυτά τα παιδιά είναι το σήμερα που κάνουμε εμείς γι’ αυτά ».

Ο κ. Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, εκπρόσωπος του Κέντρου Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έζησε 7 χρόνια ως ταξιδιώτης γυρίζοντας ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά τα 7 χρόνια έζησε εμπειρίες γεμάτες με εθελοντισμό. Σε όλα τα μέρη που πήγε, εργαζόταν εθελοντικά και βοηθούσε τους πάντες γύρω του. "Πολλές φορές ο εθελοντισμός σε βάζει στη θέση του άλλου. Μπορεί να αλλάξει ολόκληρή σου τη ζωή. Πρέπει απλά να δώσεις μια ευκαιρία". " Αν εσείς βοηθάτε, αυτό δεν μειώνει τον άλλο που παίρνει βοήθεια, αφού κι εσείς παίρνετε από αυτόν".

Οι δύο μαθήτριες του σχολείου μας, η Γεωργία Σολωμού και η Λουΐζα Γεωργίου του Γ’7, παρουσίασαν τις αιτίες που απομακρύνουν τον άνθρωπο από τον εθελοντισμό. Μερικές από αυτές είναι η ανεπαρκής Παιδεία, η βία και η παραβατικότητα, αλλά και τα ΜΜΕ. « Πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Να κάνουμε την καταστροφή της χαράς χαρά της καταστροφής. Ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός και ο άνθρωπος είναι άνθρωπος επειδή είναι κοντά στον συνάνθρωπό του ». Τέλος έγινε αναφορά σε διάφορες πράξεις εθελοντισμού του σχολείου μας όπως διάφορες επισκέψεις μαθητών σε διάφορα ιδρύματα, στη διοργάνωση φιλανθρωπικών παζαριών μέσα στο σχολείο, καθώς και στην πρωτοποριακή ιδέα του Ήλιου της Αγάπης, από τον οποίο συλλέχτηκαν 9.000 νομίσματα που ξεπέρασαν το ποσό των 800 ευρώ, λεφτά που δόθηκαν σε άπορους μαθητές του σχολείου.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με το θεατρικό δρώμενο « Το δέντρο που έδινε » του Σελ Σιλβερστάιν και ολοκληρώθηκε με 3 τραγούδια των «Slightly Offensive»,του συγκροτήματος του σχολείου μας.
Γαλάτεια Γεωργίου,Γ΄3
******************
*************
Κείμενο-φωτογραφίες:Γαλάτεια Γεωργίου

4 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Γεια σας,

Καταφέρατε και συνδυάσατε ένα συνέδριο με τόσο ουσιώδες θέμα και τόσο καλές συμμετοχές με τη δημιουργική συμμετοχή και καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών. Συγχαρητήρια, ζηλεύουμε:-)

Η εποχή μοιάζει να χρειάζεται την τόνωση του εθελοντικού πνεύματος, όλοι μας, παιδιά και μεγάλοι αναζητούμε διεξόδους ουσιαστικής προσφοράς στα κοινά και ενέργειες όπως το συνέδριό σας συμβάλλουν σ' αυτό.
Χαιρόμαστε πολύ!

ΛΑΦ-Γ2 είπε...

Κύριε Μάνεση,
σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!
Όπως και σε προηγούμενη ανάρτησή μας γράψαμε,το συνέδριο εντασσόταν στα πλαίσια προώθησης του στόχου της χρονιάς "Σεβασμός-Ευθύνη-Αλληλεγγύη".
Πιστεύουμε πως οι μαθητές κερδίζουν πολλά από τέτοιες δραστηριότητες.
Υ.Γ.Εσείς ειδικά,δεν έχετε να ζηλέψετε τίποτα!

ΛΑΦ-Γ2 είπε...

Γαλάτεια,
σ΄ευχαριστούμε για την τόσο άμεση κάλυψη -με κείμενο και φωτογραφίες- του συνεδρίου.Και,ναι μεν,θα δοθεί η δυνατότητα εκτενούς του κάλυψης, τόσο μέσα από την εφημερίδα όσο και μέσα από το περιοδικό του σχολείου, όμως το blog δίνει άλλη διάσταση.Και κυρίως της ταυτόχρονης,σχεδόν,προβολής,της ζωντάνιας και της αμεσότητας.
Υ.Γ.Συγχαρητήρια και για την ενεργό συμμετοχή σου στη λειτουργία του "Κάτι Άλλο".Περιμένουμε και άλλα παιδιά να εμπλακούν ενεργά.

Galateia Georgiou είπε...

Ευχαριστώ!

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails