23 Φεβρουαρίου 2011

Με αφορμή τον «Καιόμενο» του Τάκη Σινόπουλου











Με αφορμή τον «Καιόμενο» του Τάκη Σινόπουλου
«…στην εποχή μας, όπως και σε περασμένες εποχές,
άλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτούνε.»
Τις τελευταίες μέρες όλοι παρακολουθήσαμε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες τον ξεσηκωμό πρώτα του λαού της Τυνησίας και έπειτα της Αιγύπτου. Αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά πως ο λαός έχει τη δύναμη να ρίξει κυβερνήσεις, αν αυτές καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, μα πάνω απ' όλα την ελευθερία. Ο μαζικός ξεσηκωμός ξεκίνησε με τη θυσία ενός σύγχρονου «καιόμενου» ο οποίος ως ένδειξη διαμαρτυρίας ( του απαγόρευσαν να πουλά φρούτα στο δρόμο - ήταν πτυχιούχος και άνεργος ) δεν δίστασε να αυτοπυρποληθεί στο κέντρο της πλατείας.
Ο κόσμος βρήκε την αφορμή που ήθελε και εναντιώθηκε στους δικτάτορες. Μέσα σε λίγες μέρες, αφού θυσιάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Οι Αιγύπτιοι παραδειγματίστηκαν από αυτή την εξέγερση, πραγματοποιώντας τη δική τους. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές ξεχείλισαν την πλατεία Απελευθέρωσης (Ταχρίρ) του Καΐρου αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια βρίσκεται στην προεδρία. 
Τριάντα χρόνια οικονομικής εκμετάλλευσης, ανελευθερίας, εξαθλίωσης.


Πριν από λίγες μέρες, και στο νησί μας υπήρξε μια μικρή εξέγερση. «Ούτε τα χρήματα της Άγκυρας θέλουμε, ούτε τα πακέτα της, ούτε και τους υπαλλήλους της», «Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα την κυβερνήσουμε», «Για να διασωθούμε δεν θα αγωνιστούμε ο κάθε ένας ξεχωριστά, αλλά όλοι μαζί», «Τα λεφτά της Αϊσιέ τέλειωσαν, καιρός να επιστρέψει στο σπίτι της»,
«Άγκυρα μάζεψε τα χέρια σου από πάνω μας». Αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν. 40 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην πολιτική της ψευδοκυβέρνησης του Έρογλου και της Τουρκίας!! Μάλιστα δεν δίστασαν να διαδηλώσουν, κρατώντας κυπριακές σημαίες! Η αντίδραση από πλευράς Τουρκίας ήταν άμεση και με δηλώσεις κατέκριναν τις κινητοποιήσεις. Αναμένουμε τις εξελίξεις για να δούμε, αν αυτός ο ξεσηκωμός μπορεί να φέρει την ελευθερία και στη μικρή μας πατρίδα.
Γαλάτεια Γεωργίου
Γ3
*******************
Προσθήκη(27-2-2011):Φαίνεται πως "Ο καιόμενος" δεν εμπνέει μόνο εμάς αλλά και συμμαθητές μας από άλλα σχολεία.Δείτε εδώ και τι γράφουν τα παιδιά του 6ου Λυκείου Καλλιθέας.

3 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Έχουμε, φαίνεται, πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα, για να μη χρειαζόμαστε καιόμενους ήρωες-θυσίες ανθρώπων για να προχωράει η ζωή.
Συγχαρητήρια, Γαλάτεια.

ΛΑΦ-Γ2 είπε...

Κύριε Μάνεση,
συμφωνούμε μαζί σας.Ίσως αυτός ο καιρός δε θα έρθει ποτέ,όσο κι αν ακούγεται απαισιόδοξο αυτό.
Συγχαρητήρια και στη Γαλάτεια και στα δικά σας παιδιά για τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς τους.

Galateia Georgiou είπε...

Ευχαριστώ πολύ !
Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή
για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails