21 Μαρτίου 2011

"Ο γύρος του κόσμου σε 2300 μέρες"

Η Κωνσταντίνα,εμπνεύστηκε το κείμενο που ακολουθεί από το πρόσφατο Συνέδριο του σχολείου μας.


Ο γύρος του κόσμου σε 2300 μέρες!
  Από τον Κύπριο Νικόλα Παπαχρυσοστόμου
Ο κ.Νικόλας Παπαχρυσοστόμου


Μια απίστευτη εμπειρία, κι όμως αληθινή! Εξωπραγματικό ταξίδι στις πέντε γωνιές της γης που πραγματοποίησε δίχως πολυτέλεια και σχεδόν δίχως αποσκευές.
Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, ως οδηγός στη ζούγκλα, ως καουμπόυ σε φάρμα, ως δόκιμος Βουδιστής μοναχός, ως παρατηρητής σε κοινόβιο λεπρών. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο γνήσιος ταξιδιώτης;
     Ο Νικόλας Παπαχρισοστόμου είχε παρευρεθεί  στο
συνέδριο που διεξήγαγε το σχολείο μας με θέμα «Ο εθελοντισμός ως στάση ζωής» στις 11 Μαρτίου. Έτσι είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά αυτό τον τόσο αξιόλογο άνθρωπο, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις πιο έντονες στιγμές του μεγάλου του ταξιδιού. Όπως μας είπε ο ίδιος, από μικρός ονειρευόταν να ταξιδέψει σ΄ όλο τον κόσμο. Μεγαλώνοντας το όνειρο έγινε στόχος. Ένας στόχος που κατάφερε τελικά να πραγματοποιήσει. Τι κι αν κανένας δεν τον πίστεψε; Εκείνος έδωσε στο όνειρο του σάρκα και οστά. Ένα όνειρο που διάρκεσε εφτά χρόνια. Ένα ταξίδι, πέντε ήπειροι: Ασία, Ωκεανία, Νότια Αφρική, Ευρώπη, Αφρική ή αλλιώς ο γύρος του κόσμου σε 2300 μέρες!
    Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο τουρίστα που αποφάσισε να ξοδέψει τον ελεύθερο του χρόνο κάνοντας το γύρο του κόσμου, έχοντας εξασφαλισμένο το μέσο διακίνησής του. Πρόκειται για ένα νέο άνθρωπο, μορφωμένο που άφησε πίσω του μια καριέρα, οικογένεια, φίλους και ξεκίνησε με ένα σακίδιο στον ώμο και ελάχιστα χρήματα στην τσέπη για να ζήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες, να εξερευνήσει άλλες κουλτούρες, για να μάθει, να κατανοήσει, αλλά και για να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου υπήρχε ανάγκη.
    Ταξίδι δεν σημαίνει πάντα δίκοπες. Ο Νικόλας δούλεψε σαν νηπιαγωγός, σερβιτόρος, ψαράς, υπάλληλος σε κουζίνα, μπογιατζής, κηπουρός,  ακόμα και οδηγός σε ζούγκλα, προκείμενου να επιβιώσει. Ενεργό μέλος σε πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις αγωνίστηκε για την προστασία των  γυναικών, τη φροντίδα ηλικιωμένων, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση  ορφανών παιδιών στην Ινδία, την Τανζανία, την Κένυα, την Αιθιοπία αλλά και στην Αϊτή με τον πρόσφατο καταστρεπτικό σεισμό μαζί με τους εθελοντές γιατρούς της Κύπρου.
    Έζησε το ταξίδι του χωρίς να ξέρει  ποτέ θα επιστρέψει. Ταξίδεψε λες και δεν θα υπάρξει ποτέ επιστροφή παρά μόνο το ταξίδι το ίδιο. «Μια σύγχρονη Οδύσσεια » όπως ο ίδιος λέει. Απαθανάτισε σπάνιες ανθρώπινες στιγμές σε 6.000 φωτογραφίες, καταγράφοντας σε  30 διαφορετικά ημερολόγια τις εμπειρίες του, τα οποία πρόκειται να εκδώσει σύντομα!
Ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου βρέθηκε εκεί μαζί μας για να μας πει μια αλλιώτικη ιστορία, να μοιραστεί εμπειρίες και φωτογραφίες που μόνο σε παραμύθια έτυχε να συναντήσουμε εμείς. Μέσα από αυτή την ανεπίσημη "περιδιάβαση" είχαμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε  στα Ιμαλάια Όρη της Ασίας, να καταδυθούμε στο Μ. Υφαλόφραγμα της Αυστραλίας, να διαπλεύσουμε τον Αμαζόνιο και να διασχίσουμε την Παταγονία της Ν. Αμερικής, να ζήσουμε τη Σαχάρα και τη Σαβάνα της Αφρικής … Κι όλα αυτά μέσα από τα μάτια ενός ταξιδιώτη- ανθρωπιστή με όραμα να αλλάξει, έστω και στο ελάχιστο, τον κόσμο.
 Κωνσταντίνα Γεωργίου,Γ3

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Κωνσταντίνα,σπανίζουν τέτοιες ευαισθησίες σήμερα.

Galateia Georgiou είπε...

Μπράβο Κωνσταντίνα!! Ευχαριστούμε που είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε!

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails