13 Δεκεμβρίου 2009

Άρθρο 26:Δικαίωμα στην ΠαιδείαΣτις 10 Δεκεμβρίου 1948, υιοθετήθηκε η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ανθρώπινα δικαιώματα: οικουμενικά, πανανθρώπινα, διαχρονικά, θεμελιώδη. Τριάντα άρθρα της διακήρυξης, τριάντα απλές προτάσεις, τριάντα βίντεο.
(Πηγή: ΤVXS.gr)
Το άρθρο 26 μιλά για το δικαίωμα στην παιδεία.Με αφορμή και το θέμα της Επιστολής(παραγωγή επικοινωνιακού λόγου) με το οποίο ασχοληθήκαμε  πρόσφατα ,συζητάμε κατά πόσο εφαρμόζεται/διασφαλίζεται αυτό το δικαίωμα, τόσο στον τόπο μας όσο και αλλού. Ή αντίθετα καταστρατηγείται και παραμένει σε επίπεδο θεωρητικών διακηρύξεων.Θεωρείται αυτονόητο πως τεκμηριώνουμε τις απόψεις  μας.

ΑΡΘΡΟ 26: Δικαίωμα στην παιδεία
1. Καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν, τουλάχιστον στη στοιχειώδη και βασική βαθμίδα της. Η στοιχειώδης εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους. Η πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα με τις ικανότητες τους.
2. Η εκπαίδευση πρέπει να αποβλέπει στην πλήρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιακών ελευθεριών. Πρέπει να προάγει την κατανόηση, την ανεκτικότητα και τη φιλία ανάμεσα σε όλα τα έθνη και σε όλες τις φυλές και τις θρησκευτικές ομάδες, και να ευνοεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.
3. Οι γονείς έχουν, κατά προτεραιότητα, το δικαίωμα να επιλέγουν το είδος της παιδείας που θα δοθεί στα παιδιά τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails