16 Δεκεμβρίου 2009

"Η ανάγκη αφύπνισης της νέας γενιάς"

Στο άρθρο που ακολουθεί ο Σίμος εκφράζει τους προβληματισμούς και την αγωνία του για το μέλλον των νέων.Θα ήταν καλό να αποτελέσει το κείμενο του συμμαθητή σας αφορμή για συζήτηση.

Η ανάγκη αφύπνισης της νέας γενιάς
του Σίμου Παρούτη
Αφορμή για το άρθρο ένα τραγούδι που μέσα σε λίγους στίχους παρουσιάζει την πορεία του ανθρώπου ουσιαστικά μετά το σχολείο και την αντιμετώπισή του από την κοινωνία. Αυτό όμως στάθηκε απλά αφορμή, αφού κάθε άλλο παρά αφορμή χρειάζεται για να ξεσπάσει ο λόγος του κάθε νέου, του κάθε μαθητή σε μια κόλλα χαρτί, σε μια συζήτηση, για να διατυπώσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του.

Έχοντας πλέον περάσει ένα σημαντικό στάδιο της ζωής προβληματίζομαι και αναρωτιέμαι για την μετέπειτα πορεία μας. Ζούμε σε ένα σύστημα που στόχο έχει το κέρδος , την μέγιστη παραγωγή αγαθού με το ελάχιστο κόστος και την καταπίεση του κάθε εργάτη, υπαλλήλου που παράγει. Ήδη το σύστημα κατάφερε να αντικαταστήσει και ένα μεγάλο μέρος εργατών με όλα τα τεχνολογικά μέσα που μας προσφέρει η τεχνολογία για απλή μείωση του κόστους. Αυτά είναι απλά μια προσωπική άποψη η οποία μου δίνει το έναυσμα για να αναρωτηθώ και να σκεφτώ την μετέπειτα μου πορεία ως άτομο και γενικότερα ως άτομα, ως νέοι, ως μαθητές.


Η αδικία και η αντιμετώπιση προς εμάς από οποιοδήποτε σύστημα έχει ήδη καλλιεργηθεί, αφού ήδη συνεχίζουμε να είμαστε αντιμέτωποι με ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο διαστρεβλώνει και καλλιεργεί, όπως θέλει, την σκέψη του μαθητή. Ένα σύστημα που παραμερίζει πλήρως την κρίση , την δυνατότητα έκφρασης της ελεύθερης άποψης από τους μαθητές και την ''ταξική'' διαίρεση την μαθητών. Έχουμε δυστυχώς καταντήσει να ξεχωρίζουμε καλούς και κακούς μαθητές με αντικείμενο αξιολογήσεις την ποσότητα αφιέρωσης και την ικανότητα αποστήθισης προτάσεων λέξεων ή διαδικασιών.


Ο στόχος αυτού του άρθρου είναι απλά η προσπάθεια να προβληματίσει εμάς, αλλά και όλους τους άλλους που θεωρούν την νεολαία ως ανούσια, αντιδραστική ή ό,τι άλλο. Ο προβληματισμός για το μέλλον, για το ότι κριτήριο αξιολόγησης είναι τα πτυχία, οι συστατικές επιστολές, τα οποία είναι ένα πλασάρισμα προς εμάς που στόχο έχουν την κερδοσκοπία και μετέπειτα την γνώση. Είναι η απομόνωση των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, τους οποίους σήμερα τους αποκαλούμε άνεργους ή άστεγους. Είναι η αφύπνιση των μαθητών, των νέων οι οποίοι στόχο έχουν μόνο να εξασφαλίσουν όσο παραπάνω γίνεται διπλώματα για πρόσβαση σε πανεπιστήμια. Αναρωτήθηκαν όμως ποτέ για το μέλλον τους; Η ανάγκη του να ακολουθήσεις αυτό που θα σου φέρει κέρδος στη ζωή σου και όχι αυτό που σου αρέσει έχει ξεσπάσει στο μυαλό μας;


Ο προβληματισμός απλά ίσως να μην οδηγεί πουθενά όμως είναι αναγκαίος έτσι ώστε να αφυπνίσει μια αποκοιμισμένη μάζα που είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του σημερινού άδικου κόσμου.

(Το τραγούδι είναι επιλογή του Σίμου)

2 σχόλια:

SavvaS.3 είπε...

ΦΙΛΕ ΣΙΜΟ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ..Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΥΠΝΙΣΕΙ,ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ.ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ.ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΒΑΘΥ ΝΟΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ

Eva Neocleous είπε...

Σίμο,
στο χέρι σας είναι ν΄ αλλάξετε αυτό τον άδικο,όπως τον αποκαλείς,κόσμο.Και μιας και είμαστε στον Ελύτη στα Νέα Ελληνικά,σε παραπέμπω σ΄αυτούς τους στίχους του:
"Είσαι νέος-το ξέρω-και δεν υπάρχει τίποτε.
Λαοί,έθνη,ελευθερίες,τίποτε.
Όμως είσαι.
.....
Παραλαμβάνεις απ΄τους Δίες τον κεραυνό
Και ο κόσμος σου υπακούει.Εμπρός λοιπόν
Από σένα η άνοιξη εξαρτάται.Τάχυνε την αστραπή
Πιάσε το ΠΡΕΠΕΙ από το ιώτα και γδάρε το ίσαμε το πι".

(Και με φως και με θάνατον,3.Ο Μικρός Ναυτίλος)

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails